در این مقاله از مجله تخصصی پرفیوم دایرکت با چگونگی تاثیر عطر بر مغز آشنا خواهید شد .
شاید برایتان باور پذیر نشود اما حس بویایی قدرتمند ترین حس انسان است که شاید دست کم گرفته شده باشد. شما حتی بخش اعظم حس چشاییتان نیز وابسته به حس بویاییتان است. از طرفی مغز و حس بویایی رابطه ی بسیار نزدیکی با یکدیگر دارند و علت آن آناتومی بسیار اعجاب انگیز انسان است.
اگر بخواهیم بسیار ساده و ملموس توضیح بدهیم رایحه از طریق سنسور های بویایی درون بینی شما به سمت بخش جلویی مغز می رود که پردازش شود. این بخش اطلاعات را مستقیم به سمت سیستم لیمبیک فرستاده و مستقیما با حافظه ی بلند مدت ما در ارتباط است.
از طرفی دلیل ارتباط بسیار سیستم چشایی انسان با بویایی او این است که وقتی شما غذا را می جوید رایحه ی آن به علت اتصال مستقیم دهان و بینی از پشت به بینی می رود و در آنجا به اپیتلیوم می رسد. برای همین است که اگر هنگام جویدن غذا ،بینی خود را نیشگون بگیرید فقط ذات طعم را می توانید حس کنید و المان های آن طعم را نه. یعنی سنسور های روی زبان فقط تلخی، تندی، شیرینی، ترشی و حس اومامی را متوجه می شوند و مابقی داستان بر عهده ی حس بویایی شماست. حال که با سیستم آناتومی مغز و چگونگی ارتباط رایحه با مغز آشنا شدید به دو مسئله در این رابطه می پردازیم.
حافظه ی بویایی و تاثیر عطر بر مغز:
تا به حال یقینا برای شما اتفاق افتاده است که ناگهان رایحه ای را حس می کنید که قبلا استشمام کرده اید یا اینکه با استشمام یک عطر تصویر بسیار واضحی از یک خاطره در جلوی چشمان شما شکل می گیرد. همانطور که گفتیم سیستم لیمبیک و حافظه ی بلند مدت شما با رایحه درگیر هستند و از طریق نورون های عصبی یک رایحه با اطلاعات بسیار دقیق مستقیما در حافظه ی بلند مدت شما جای می گیرد و برای همین است که اگر عطری را سالها پیش یک بار بوییدید بعد از مدت ها حس آشنایی برای شما خواهد داشت.
رایحه درمانی:
رایحه درمانی یا آروماتراپی سابقه ی بسیار طولانی مدتی در تاریخ دارد. آروماتراپی در واقع درمان مشکلی با استفاده از بوییدن دائمی یک رایحه ی به خصوص است.
ریشه ی این علم را در تمامی تمدن های باستانی می توان رصد نمود. سیستم لیمبیک قدرت بسیاری در کنترل احساسات ما دارد. احساسات ما نیز توسط ترشح یک مجموعه ای از هورمون ها کنترل می شوند. بنابراین رایحه ی یک عطر به راحتی می تواند احساسات یک شخص را تحت تاثیر قرار داده و حتی امواج مغز او را در یک فرکانس به خصوصی قرار دهد.
این موضوع در تحقیقات بسیاری با سوژه های متعدد و جامعه آماری بالا توسط دستگاه الکتروانسفالوگرام EEG بررسی شده است. به همین علت است که در هنگام مدیتیشن از عطر های با روایح آرامش بخش استفاده می کنند یا در مکان های دینی از انواع اینسنس و بخور یا مانند کشورمان در مساجد از رایحه ی رز یا همان گلاب استفاده می نمایند تا شخص در شرایط عرفانی قرار بگیرد.
به طور کلی عطر می تواند تاثیر قدرتمندی بر روی مغز ما داشته باشد و شما می توانید با علم و آگاهی و مقداری مطالعه در این موضوع از این توانایی سیستم بدن خود و قدرت عطر که برخی افراد به آن لقب جادویی می دهند استفاده نمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.